Etja Olej z Pestek Granatu BIO 50 ml
Opis
Etja Olej z Pestek Granatu jest to 100% naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z ekologicznych nasion drzew Granatowca właściwego. Zawiera głównie kwas punikowy w ilości ponad 72%, garbniki, flawonoidy, fitosterole, gammatakoferol, witaminy z grupy B, C, PP, kwas cytrynowy i jabłkowy. Hamuje aktywność enzymów pro-zapalnych, dlatego stosowany jest w profilaktyce przeciwtrądzikowej. Posiada silne właściwości odżywcze i poprawia elastyczność skóry.
Składniki/Ingredients
INCI: Punica granatum / Granat: Roślina występuję w odmianie ciernistego krzewu lub drzewa. Należy do rodziny krwawnicowatych. Uprawiana w klimacie gorącym i suchym. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza śródziemnego i w krajach Kaukazach. Jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Roślina osiąga wysokość do 5 metrów. Owoce inaczej jagody rośliny przypominają kształtem duże jabłka lub śliwki. Pokryte grubawą skórą o barwie purpurowej lub czerwonej posiadają wewnątrz tępograniaste nasiona. Z nasion uzyskuję się wysoko jakościowy olej o gęstej konsystencji.
Stosowanie
- ze względu na swoją gęstość i dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych stosować bardziej jako substancję czynną w rozcieńczeniu 5-20% z innym olejem do pielęgnacji skóry
- idealny dodatek do kremów pod oczy i innych olejów kosmetycznych – zmniejsza opuchliznę.
- masaż – jako dodatek do oliwki/innego oleju bazowego. Polecany zwłaszcza dla osób aktywnie spędzających czas, gdzie dochodzi do wielu bólów mięśniowych.
- jako dodatek balsamów do ciała w stężeniu 5%, zapobiega powstawaniu nowych naczyń krwionośnych
- Kąpiel – Zmieszaj ok. 2-5 ml oleju z pestek granatu z innym olejem do skóry np. olejem awokado BIO, ze słodkich migdałów, jojoba gold BIO i dodaj do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody. Czas kąpieli 15-20 minut. Silnie ujędrni skórę i zmniejsza opuchlizny po kontuzjach.
Informacje o bezpieczeństwie
Zawsze po użyciu zamykać pompkę dozującą nasadką ochronną oraz starać się przechowywać olej w chłodnym i ciemnym miejscu.



